Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τεχνικές κινούμενης εικόνας.

Τη δεύτερη μέρα του σεμιναρίου είχα την τύχη να παρακολουθήσω το βιωματικό εργαστήριο κινούμενης εικόνας.Τι είναι αυτό;Η τεχνική δημιουργίας ταινίας από διαδοχικές λήψεις φωτογραφιών.Η αλήθεια είναι πως στην αρχή προβληματίστηκα με το αντικείμενο.Αλλα σύντομα άλλαξα γνώμη και διαπίστωσα πως είναι τελικά πολύ πολύ εύκολο!Απλά χρειάζεται υπομονή και αρκετό χρόνο.
Η Χριστίνα Ντεπιάν είναι εκπαιδευτικός και εικαστικός και εισηγήτρια στο συγκεκριμένο εργαστήριο....Στην ιστοσελίδα της http://kinoumeno.gr μας ταξιδεύει στον κόσμο της κινούμενης εικόνας.

Η τεχνική αυτή μπορεί να διδαχτεί σε παιδιά Γ' Δημοτικού και άνω...Πριν την έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας ταινίας μέσα από εικόνες, καλό θα ήταν να μιλήσουμε με τους μαθητές για την ιστορία της κινούμενης εικόνας,από πότε άρχισε να εμφανίζεται(θα δείτε αντίστοιχες εικόνες στο παραπάνω λινκ).Κι έπειτα να μιλήσουμε για τα κατασκευάσματα που δημιούργησε ο άνθρωπος για να δώσει την εντύπωση της κίνησης.Όπως το φιλοσκόπιο(flip book):
Ή το θαυματοτρόπιο που επίσης μπορείτε να φτιάξετε με τους μαθητές σας:

Ή να τους δείξετε ένα βίντεο από ένα ζωοτρόπιο:



Και αφού μιλήσετε για τις τεχνικές αυτές,για να πάρουν οι μαθητές μια ιδέα,μπορείτε να αρχίσετε!
Για να φτιάξετε την ταινία σας θα χρειαστείτε
  • μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή(κατά προτίμηση με τρίποδο για να είναι σταθερή σε μια θέση)
  • χαρτοταινία(για να τη δέσετε καλύτερα)
  • ένας υπολογιστής με εγκατεστημένο το πρόγραμμα κατασκευής ταινίας(πχ windows movie maker)
  • πολλή υπομονή
  • φαντασία
  • διάφορα υλικά(πχ αλεύρι, πλαστελίνη, χαρτιά για κολάζ,αντικείμενα ή ζωγραφισμένα σχέδια)
  • ένα σκηνικό


Αφού στήσετε την φωτογραφική μηχανή απέναντι ή πάνω από το σκηνικό και την στερεώσετε καλά,αρχίζετε και βγάζετε φωτογραφίες με μια μικρή κάθε φορά κίνηση των αντικειμένων.Να θυμάστε πως για να δημιουργήσετε 1 δευτερόλεπτο της ταινίας χρειάζεστε περίπου 5 φωτογραφίες,οπότε μην τσιγκουνευτείτε!Να βγάλετε μπόλικες!
Στο www.kinoumeno.gr θα βρείτε και ιδέες και πολύτιμες συμβουλές για τη δημιουργία της ταινίας σας!
Ένα ενδιαφέρον βίντεο και πολύ κατατοπιστικό είναι και αυτο 
Σας προτείνω να το δοκιμάσετε στην τάξη!Μπορει να έχει πολλή πολλή δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο.Κι εμείς σαν μικρα παιδιά το δοκιμάσαμε και μας ενθουσίασε!
Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τετράδιο Σφαιρικής Γνώσης- Άντονι Γκαουντί

Σε ευρωπαϊκή πόλη έζησα  τη λάτρεψα, την έχτισα.  Όμως τη ζωή μου έχασα  έξω απ'τ' άριστούργημά μου.  Σαν πας στην πόλη αυτή εσύ,  π...